Vroeger toen ondergetekende zijn eerste chopper bouwde kon je kiezen tussen een dragbar, een hele of halve apehanger of een pullback stuur. Meer keuzes waren er niet. Nu zijn er zoveel sturen op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Wij zelf verkopen al meer dan vijftig verschillende exemplaren waarvan de meeste op voorraad in de shop. Een stuur is heel belangrijk voor de uitstraling die je jouw chopper of bobber wilt geven. Kies je voor een stuur dat erg naar je toe komt dan krijgt jouw fiets een luie relaxte uitstraling. Zo van, ‘ik hang lekker achter over tegen mijn bagage en trek me nergens iets van aan. Rustig aan, ik heb geen haast en peace man’. Een stuur voor de reiziger!
Kies je een stuur wat verder naar voren staat, een stuur waar je als het ware aan hangt met de rug gebogen naar voren, dan krijgt jouw chop direct een agressieve sportieve uitstraling, zo van ‘aan de kant, ik kom er aan, ik scheur alles voorbij, fuck the world’.
Dan is er nog de breedte, een heel breed stuur was en is bij sommigen nu nog in Nederland erg in de mode. Dat kwam omdat de mensen een zo dik mogelijk Harley wilden hebben. Deze ultra brede sturen zie je bijna niet op choppers en soms wel op bobbers. Ze stralen iets klassieks uit, lijken ook veel op de sturen die vroeger origineel op fabrieks Harleys zaten. Sommigen vinden het stoer anderen noemen het degelijk of burgerlijk.
Hele smalle naar voren staande sturen weerspiegelen een periode in de chopperbouw waarom het puur om snelheid ging. En dan met name in en om de grote stad. De sturen werden toen smal gemaakt om makkelijk heel snel tussen het vierwielige verkeer door te scheuren. Lanesplitters dus. De Japanners houden van kopiëren en overdrijven dan het liefst. Zij zijn begonnen met ultra(!) smalle stuurtjes die ver naar voren staan gebogen.
Apehangers zijn vooral populair geworden door de bekende illustrator Davids Man.
Een hoge apehanger is typisch Amerikaans en straalt dat uit. Aan een Apehanger, de naam zegt het al, hoor je te hangen en deze zorgt niet voor een relaxte zit. Met een Ape geef je een bijna originele motorfiets direct een totaal andere look. Een Ape staat bijna altijd ruig, mits iets naar voren geknikt.
Als laatste hebben we de clip-ons. Mensen monteren ze op elke type eigenbouwsel.
Wat je ook bezit, een mega lange chop, een jaren dertig fiets, of een kort stadsfietsje, een clip-on stuur zorgt onmiddellijk voor een racey look. In plaats van Clip-ons zie je tegenwoordig ook vaak dat mensen een K&N bar omdraaien, of een dragbar met de handvatten naar beneden gebogen monteert. Met een stuur kan je de lijnen van je chopper maken of breken. Je kiest het juiste stuur als de hele fiets bijna klaar is.
Alhoewel wij van alles verkopen komt het soms toch voor komen dat het nodig is er een met de hand te maken. Alleen al om te zorgen voor een perfecte lijn en uitstraling.
Of gewoon omdat de eigenaar iets heel bijzonders wil. Daarmee kan je alle kanten op. Wederom zijn vooral de Japanners hier in heel creatief en zorgen daarbij vaak voor een grote bron van inspiratie.
Extra dikke sturen worden vaak gebruikt in combinatie met upside-down, gecoverde of hele dikke voorvorken omdat dat het beste combineert en niet met elkaar vloekt.
Wat comfort betreft kunnen we gerust stellen dat elke bouwer daar een ander idee over heeft. Bij sturen die erg naar je toekomen kan je maar het beste een steun in de rug hebben. Mensen bepalen de maat van een stuur vaak door op een stuurloze fiets te gaan zitten en dan hun handen relaxt en niet te ver naar voren te houden. Ze vergeten daarbij de wind die je tijdens het toeren naar achter blaast. Zonder steun in de rug zorgt een stuur waarbij je iets gebogen naar voren leunt bijna altijd voor meer rij-comfort.
Verder is de plaats van de steppen van groot belang. Heb je een fiets met een diepe zit, ver vooruit staande steps, een korte vork en een laag stuur waar je aan hangt dan kan je bijna zeker zijn van enige pijn in de rug tijdens het rijden. Bij hogere sturen en hogere frames is dat minder het geval. Mid-pegs zorgen voor een meer sportief rijgedrag waarbij je meer controle over je motor hebt.
Als laatste speelt bij de keuze van een stuur ook het soort risers een grote rol. Zowel voor de looks als de zithouding. Hele hoge risers zien we bijna alleen in de States en dan vaak gecombineerd met een dragbar of een K&N bar. Europeanen houden er niet van. Hoge Risers gebruik je in principe alleen bij choppers (tenzij je jouw standaard Dyna of bijvoorbeeld FXR direct een chopper achtige look wilt geven).
Bij bobbers is het gaver en authentieker om de risers zo laag mogelijk te houden of om helemaal niet met risers te werken.
Eind conclusie: Neem de keuze van stuur heel serieus, vooral als het om de juiste uitstraling gaat. Comfort is voor vele eigenbouwers een vies woord maar als er door de keuze van een stuur helemaal niet meer met het ding te rijden valt dan heb je geen motor gebouwd maar een etalage prop.
Of je bent een die-hard, ik heb zelf vijftien jaar met apehangers gereden.
Enig comfort? Ho maar, haha.
Panda