Nu frisco stijl choppers, fifties bobbers en seventies longbikes veruit favoriet zijn bij de eigenbouwers krijgen wij vaak klanten die komen voor ‘the real deal’. Ze hebben alle blogs op het internet bekeken en willen een chopper als die van Max Schaaf, Josh Kurpius of Jeremiah van Love Cycles. Een echte Panhead of Knuckle zonder voorrem en zo’n antiek trommelremmetje achter. Cool, zeggen wij dan, alles kan.
Maar toch willen we even kijken wat voor vlees we hier in de kuip hebben. Is deze man een echte diehard die er alles over heeft om zo’n stijlzuivere machine te bezitten? Kan hij goed sleutelen? Is hij handig genoeg om reparaties langs de kant van de weg uit te voeren? Is hij een kamikaze piloot die als een skateboarder remloos en zonder angst tussen de files door sjeest? Vindt hij het niet erg om twintig keer te moeten trappen voor de weer fiets loopt als het een keer hard geregend heeft. Heeft hij er geen hekel aan als de chop stil bij elk stoplicht stil valt na een uur in een file te hebben gestaan in een oververhitte stad? Of is dit een klant met een zwak voor stijlzuiver die gewoon lekker onbezorgd wil rijden? Vaak is het laatste het geval.
Wij raden deze enthousiasteling dan vaak direct aan om voor fusion te gaan.
Een klassieke look gecombineerd met moderne techniek. Want als we heel realistisch zijn, ik weet dat ik nu tegen wat schenen aan gaan schoppen, als je puur gaat voor het onbezorgde rijgenot dan is het rijden met klassieke Harleys vaak behoorlijk behelpen.
Wij kunnen het weten want we hebben het allemaal mee gemaakt. (onze Cees maakt het nu nog mee). Op vakantie naar Zweden met een groep Shovelheads, Ironheads en Flatheads en minimaal één keer per uur sleutelen langs de weg. Vakantie oponthoud omdat er iets is stuk gedraaid wat van ver weg moet komen en alleen besteld kan worden en dan allemaal wachten tot het onderdeel binnen is. Het eindeloos wachten op een van je maten die na een tankbeurt zijn motor niet meer aan getrapt krijgt. Het aanduwen van fietsen tot je er bij neer valt. De zorgen vooraf, nog voor je de trip maakt, haal ik het of niet? Het hoorde er allemaal bij. Toen waren we zo overtuigd en wilden we zo graag dat we dat er allemaal voor over hadden. Er was ook niets beters te krijgen. De Evo bestond nog niet. We bedachten hoe romantisch het allemaal was met al die sores onderweg. We kwamen mensen tegen die we anders nooit zouden hebben ontmoet en elke trip was een verrassing, niks stond vast.
Tuurlijk zit daar een kern van waarheid in, maar nu we zelf al jaren op choppers rijden voorzien van moderne blokken, bakken en remmen, zijn onze vakanties en roadtrips er stukken relaxter op geworden. We geven nooit op, hoor. Het is nog steeds ‘Choppers for Life’, alleen gaat het nu, dankzij het gebruik van moderner beter spul, niet meer stuk en doet de chop het altijd.
Om die reden bouwen wij bij L&L meestal op Fusion basis. Wij kunnen de klant zo waar voor hun geld leveren. L&L Chops worden gebouwd om mee te rijden en staan daarom nooit stil. Onze Evo Sportster choppers uitgerust met een Attackit frame zijn een mooi voorbeeld. Het plezier van het bouwen en het eindresultaat is bijna hetzelfde als wanneer je old iron als basis gebruikt maar het genot daarna is stukken groter.
Een Evo Sportster is eigenlijk niet stuk te krijgen. Je kan over de snelweg met gemak een gemiddelde snelheid van 130 km/u aanhouden zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets kapot gaat. Het geluid wat uit de door ons gemaakte of geleverde uitlaten komt doet niet onder, of klinkt zelfs beter als het oude spul. Puur uitlaatgeluid en geen mechanische nevenklanken. En wij zijn niet simpelweg aan het kopiëren. We proberen een bepaalde stijl te benaderen maar geven er altijd een eigen draai aan waardoor onze choppers eigenlijk altijd uniek zijn.
Begrijp me niet verkeerd, wij waarderen de diehards, bouwen ook choppers op basis van oud spul uit Milwaukee maar hebben voor het serieuze rijden zelf liever een prachtige bijzondere eigenbouw chopper voorzien van moderne techniek.
Behalve crewmember Cees dan, maar dat is dan ook echte een diehard.